CTA Vorden

De terrassen in de Dorpsstraat zitten weer propvol. Drankjes worden nog maar eens bijgevuld als de eerste rijtuigen zich aandienen. Het is op deze tweede zondagmiddag in augustus weer tijd voor het jaarlijkse defilé van de Kastelenrit van de Vordense Menvereniging In de Reep’n door het dorpscentrum. Dit jaar voor het 41ste achtereenvolgende jaar. Na het grote feest van vorig jaar dit jaar weer een ‘normale’ versie. Maar ook dat is een feest. Met ruim vijftig rijtuigen en aanspanningen is het wederom één van de grootste traditioneel gerij ritten van Nederland.

Aan het eind van de Dorpsstraat heeft Han Eskes zijn café voor deze traditionele ‘rit’ ook maar weer eens ‘open gegooid’. De publieke toeloop is zo groot dat de Vordenaren Dick Buunk, Henk Jansen, Jan Mullink en Frans Kosse en hun partners een van de tafels vanuit het café buiten op de parkeerplaats hebben gezet. Het wollige tafelkleed herinnert aan vervlogen nostalgische tijden. En dat doen ook de rijtuigen en aanspanningen die aan deze 41ste editie van de Kastelenrit deelnemen. Niet in die getale als voorheen. Maar met ruim vijftig deelnemers is het nog steeds een van de grootste ‘koetsenritten’ in ons land. En daar is waarnemend voorzitter Jan ten Damme van In de Reep’n maar wat trots op. Op vakkundige wijze worden de deelnemende aanspanningen en rijtuigen door Frank Dekker bij Hotel Bakker van commentaar voorzien. Jachtwagens, Wagonettes, Jachtbreakers, Landauers, Siamese Pheatons, Victoria’s, Barouches, Spiders maar ook een boodschappenwagen, een Duitse veldwagen, een dokterswagen, een Duitse tentwagen, een Tonneau, een indrukwekkende postkoets en het Friese geweld van een Roof Seat Break behoren tot het traditionele gerij dat te bewonderen is. Met in de aanspanningen KWPN’ers, Friezen, Groningers, Geldersen maar ook Haflingers, een Oldenburger, Lipizaners en zelfs enkele Shetland pony’s. Nadat de rijtuigen tijdens het defilé eerst in stap langs komen maakt de tweede rondgang in draf nog veel meer indruk op het publiek. Al zwaaiend met de zweep in de hand hadden de koetsiers en menners zichtbaar plezier. En dat leverde zelfs enkele staande ovaties op.

Deelname vergt tijd en voorbereiding.

CTA VordenIn alle vroegte werden zondag, voordat men een rondgang langs enkele kastelen maakte en van een sherrystop bij Kasteel De Wiersse genoot, een zevental rijtuigen bij Kasteel Den Bramel door Bé Bekkering uit het Groningse Woldendorp en Ria Maathuis uit het Twentse Weerselo van de Nederlandse Vereniging Traditioneel Gerij (NVTG) beoordeeld. De deelname aan dit kampioenschap is ook wel eens groter geweest zo beaamt ook Bekkering. “De deelname vergt heel veel tijd en voorbereiding. En daarvoor kiest men niet altijd meer. En dat is best wel jammer”, aldus Bekkering die zich verbaasde over de grote publieke belangstelling en de schitterende entourage waarin zich de rit afspeelde. “Dit kom je nergens in ons land tegen. En moet je dit plaatje eens zien. Nostalgie ten top.” Bekkering doelde op de veranda van Hotel Bakker die op de achtergrond was te zien toen de prijzen aan de winnende rijtuigen werden uitgereikt.

Als vervolgens de winnende rijtuigen nogmaals zich tijdens een ‘ereronde’ presenteren springen Diego Boers (15) en Sil Lichtenberg (16) van de aanhanger af om de ‘poep’ die de paarden hebben achter gelaten op te ruimen. Het jeugdige Vordense tweetal bloost een beetje omdat het publiek beide jongens op een spontaan applaus trakteert. In navolging van de koetsiers en passagiers op de rijtuigen zwaaiden de jongens wat onwennig naar het publiek terug. Zien en gezien worden. Dat is aan Diego en Sil nog niet besteed.

Winnaars 41ste Kastelenrit Vorden:
Cat 1 :Traditioneel gerij
1. Dhr. Ter Maat uit Ulvenhout met een Mail Phaeton en twee Friese paarden.
2. Dhr. Aartsen uit Otterlo met een Phaeton Tabbatiere met een Haflinger.

Cat 2 :Nieuw gerij naar authentiek voorbeeld:
Dhr. Vermeulen uit Driebergen met een Cocking-cart met een tandem aanspanning van twee Friese paarden.

Gemeente Bronckhorst beker:
Dhr. Homan uit Goor met een Tilbury met twee Friese paarden.

In de Reep’n trofee:
Dhr. Haasnoot uit Vorden met een Transportable Phaeton met twee Welsh pony’s.

Publieksprijs:
Mevr. Mertens uit Weert met een Jachtbrick met drie pony’s.

Door Jan Hendriksen, Bron : Contact Bronkhorst Noord

Klik HIER om de uitslag van de presentatie te bekijken.