”Eschrit Tubbergen”

“Koets’n Keerls” maken zich op voor de 25 editie van de “Tubbergse Eschrit”.

Met steun van Trivium Meulenbeltzorg zal Tubbergen 29 juli weer bol staan van paarden en ratelende rijtuigwielen van leden van de Twentse rijtuig-en arrensleevereniging “de Koets’n Keerls”. Veel zal er te zien zijn van vervoermiddelen die door de adel en de landman gebruikt werden zoals paardengerij om mee op bezoek te gaan, ter kerke te rijden, om mee te gaan trouwen, ter markt te gaan of ten doop.

Uiteraard was de uitvoering vaak afhankelijk van de welstand van de eigenaar. Ook hing het ten nauwste samen met wat de streek aan voertuigen bood. Toen de families op buitenplaatsen of in de steden een deel van hun rijtuigen afschaften en er een toen nog zeldzame automobiel voor in de plaats namen dachten we dat het tijdperk van het rijtuig voorgoed verdwenen was.

Het tegendeel blijkt inmiddels waar… In november 1969 werden de “Koets’n Keerls” opgericht en in de jaren 70 kwamen er in Nederland heel wat rijtuigverenigingen bij maar met gepaste trots mogen we stellen dat de “Koets’n Keerls” uitgegroeid zijn tot de grootste menvereniging van Nederland.

De Esch-rit, die dit jaar voor de 25e keer georganiseerd wordt, telt ook dit jaar weer mee voor het Nederlands Kampioenschap van de N.V.T.G. (Nederlandse Vereniging Traditioneel Gerij) dat dit jaar op 8 september in Baarn verreden zal gaan worden. Uiteraard is de Tubberger Eschrit een onderdeel van de Stichting Hippisch Tubbergen.

Defilé.

Wie zich verdiept in oude reisverhalen van weleer wordt geconfronteerd met allerlei prachtige wetenswaardigheden, Veel anekdotes en verhalen zullen dan ook tijdens het defilé verteld worden door de opperspreekstalmeester. Het defilé zal omstreeks 14:30 beginnen op het Raadhuisplein in Tubbergen.

Dagindeling en tijdschema:

9:00 tot 10:00: Jurering van de rijtuigen op het voorterrein van de Eeshof.
10:30 vertrek van de rijtuigen aan de sportlaan.
12:15: Middagstop bij TMZ locatie “Erve Mensman” te Geesteren.
14:30 Defilé aan het Raadhuisplein in Tubbergen.

Om u aan te melden kunt u het inschrijfformulier HIER downloaden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dhr. Henny Wermers via tubbergereschrit@kpnmail.nl