”Opening Landgoed Elswout”

Op 2 juni a.s. is het Landhuis Elswout toegankelijk voor publiek. Elswout te Overveen is een van de oudste bewaarde buitenplaatsen in Nederland met een parkachtige begroeiing met veel stinsenplanten en historische gebouwen. Op de buitenplaats liggen onder andere een landhuis, stallen en de orangerie, die nu dienstdoet als horecagelegenheid.

Na 140 jaar is dit prachtige Landhuis afgebouwd volgens de plannen van de originele eigenaar, Willem Borski III en architect Constantijn Muyskens, ook bekend van oa het centraal station en het Rijksmuseum in Amsterdam.

Om deze feestelijke opening extra grandeur te geven zijn jullie, rijders met een authentieke aanspanning uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Programma:

  • Aankomst en opstellen van de rijtuigen op het rondeel voor Landhuis Elswout 9.30 u
  • Buurtbewoners en geïnteresseerden zijn welkom tussen 10.00 – 12.00 u
  • Het zou leuk zijn als jullie toelichting kunnen geven over de traditionele rijtuigen en bezoekers mogelijkheid geven op de foto te gaan (dit hoeft niet in het rijtuig, maar zou wel leuk zijn)
  • Een eenvoudige lunch wordt jullie aangeboden tussen 12.00 – 13.00 u
  • Vertrek van buitenplaats Elswout
We kijken nog of het mogelijk is om een route af te leggen over het landgoed en de omgeving.

We hopen dat jullie hierbij kunnen en willen zijn en zien uw aanmelding graag uiterlijk 25 mei tegemoet per mail: barbara@bybarevents.nl

Een korte geschiedenis van landgoed Elswout

Landhuis Elswout is gelegen op het gelijknamige landgoed in Overveen, aan de rand van de duinen. Het huis dateert uit 1633 en heeft verschillende eigenaren gekend, maar kwam in de negentiende eeuw tot grote bloei onder drie generaties van de familie Borski die naam en faam had verworven in de bankwereld. De weduwe van de eerste Borski van Elswout, Johanna Borski, financierde zeventig procent van het startkapitaal voor de oprichting van de Nederlandse Bank.

Elswout was in handen van Willem Borski III toen het huis vorm kreeg zoals we het nu kennen. Hij had grootse plannen voor het landhuis en de beroemde architect Constantijn Muysken maakte de nieuwbouwplannen. De bouw was al begonnen toen Willem Borski III in 1884 plotseling overleed. Het project kwam stil te liggen en meer dan een eeuw lang bleef Elswout onafgebouwd.

Landhuis van volharding

In 1970 krijgt Staatsbosbeheer het landgoed en het huis in bezit. Toch kon er geen goede bestemming worden gevonden voor het landhuis en werd via openbare inschrijving naar een herbestemming gezocht. Cobraspen Groep nam deel met het idee om het huis Elswout te voltooien volgens de plannen van Borski. Na intensief archiefonderzoek werden de ontbrekende originele interieurtekeningen gevonden bij één van de nazaten van de familie Borski. Na negen jaar wachten werd Cobraspen Groep tot winnaar uitgeroepen.

In 2004 werd gestart met het afbouwen van het landhuis, waarbij de teruggevonden interieurtekeningen leidend waren. Nu de hele bouw is afgerond, heeft het monumentale landhuis na 140 jaar de gewenste grandeur gekregen, precies zoals Willem Borski en zijn architect Muysken voor ogen hadden.