”Phaeton op Slot Zuylen”

Twee paarden staan attent, met de oortjes naar voren te kijken, wanneer Willem te Slaa als directeur van Slot Zuylen zijn gasten uitleg geeft over de phaeton, het rijtuig dat de nobele dieren een paar rondjes rond het kasteel mogen trekken.

Op de bok van het rijtuig zitten de koetsier en palfrenier in vol ornaat, terwijl de zweetdruppels hen van het voorhoofd parelen. Afgelopen zaterdag vond de afronding plaats van een uniek restauratieproject.

’s Ochtends in alle vroegte ging koetsier Jeroen Brouwer uit het Zeeuwse ’s-Heer Hendrikskinderen van huis met de twee paarden in de vrachtwagen om de warmte voor te zijn. Gedurende de dag bleven de dieren vooral in de schaduw, want het was te warm voor ze om zich echt in te spannen. Brouwer zag er op toe dat ze goed dronken en hij ondernam ook pas in de avond de terugreis. “Ik vind het belangrijk dat zij het ook leuk vinden”, zegt de koetsier, terwijl bij hemzelf het zweet van het voorhoofd loopt.

Dat laatste is vooral te wijten aan de dikke lakense jas en het gestreepte vest dat hij er onder draagt: het formele koetsierslivrei van vroeger, compleet met hoge hoed, beige-gekapte laarzen en gesteven kraag. Op de hoed prijkt een rood en zilver ‘vaantje’, dat de kenners herkennen als een zogenaamde kokarde in de wapenkleuren van de familie Van Tuyll van Serooskerken. Dat de phaeton van die familie komt, is ook te herkennen aan de rode bies, het zilveren beslag, de wapentjes op het rijtuig, en de kroontjes met zeven parels (de baronnenkroon) op het tuig.

Verder lezen? klik HIER om het gehele artikel op de website van de stichting Hippomobiel Erfgoed te lezen!

Ook de nieuwsbrief van deze stichting in uw mailbox ontvangen? op de website www.hippomobielerfgoed.nl kunt u zich aanmelden.

Bron: Stichting Hippomobiel Erfgoed