”Kastelentocht Doorn”

Doornse Kastelentocht in Engelse sferen bij Huis Doorn, Koetsen ontmoeten Engelse oldtimers.

Op zondag 18 augustus zijn de Utrechtse Heuvelrug en aangrenzende gemeentes voor de 54e keer het decor van de Kastelentocht van vereniging De Stichtse Aanspanning. De koetsiers rijden met hun aanspanningen die dag weer een prachtige tocht langs een aantal kastelen en landgoederen die de omgeving rijk is.

Zij nemen hun mooiste authentieke rijtuigen en beste paarden mee. Hun historische kleding en die van de passagiers is afgestemd op het rijtuigtype, en de paarden dragen hun mooiste tuig. Aloude tijden herleven. De Kastelentocht is door de vele bezoekers een van de grootste evenementen in Nederland voor liefhebbers van authentieke rijtuigen.

Huis Doorn.

Huis Doorn is de thuisbasis van de Kastelentocht. Het ligt op een schitterend landgoed in een fraai park, aangelegd volgens de Engelse landschapsstijl. Huis Doorn is een al jaren een museum en bovendien één van de mooiste kastelen in de provincie Utrecht. Bezoek op 18 augustus het museum. Of wandel door het mooie park met de Auguste Victoria rozentuin, het pinetum, het mausoleum, de kapel en de houtzaaghut.

Oldtimers.

Ook dit jaar zijn er tijdens de Kastelentocht prachtige oldtimers te zien en barst het landgoed weer van de pk’s. Voor de rijtuigen, én onder de motorkap. Het stokje is overgedragen aan de Rover Owners Club Holland, die het evenement in Engelse sferen brengt door een presentatie met ca. 40 klassieke auto’s.

Programma.

Genoeg historie op één plek! De toegang tot het terrein is gratis. De rijtuigen stellen zich vanaf 09.00 uur op. De ochtendrit gaat om 10.00 uur van start. Rond 12.30 uur keren de rijtuigen terug voor de pauze. Dan heeft het publiek uitgebreid de tijd om de rijtuigen en paarden van dichtbij te bekijken en een praatje te maken met de koetsiers. Om 13.30 uur vertrekt de middagrit die rond 15.30 uur wordt afgesloten. Een professionele spreker geeft uitleg over de aanspanningen.

De ochtend- en middagroute beloven mooie ritten te worden. Een tipje van de sluier: in de ochtendrit rijdt de stoet langs het Landgoed Beverweerd, en in de middag over dat van kasteel Sandenburg. Twee gelegenheidsjury’s – een nog samen te stellen kinderjury en jury van volwassenen – beoordelen die dag welke aanspanningen een mooie prijs mee naar huis nemen.

Programmaboekjes zijn in de voorverkoop en op het terrein te koop. Op het landgoed van Huis Doorn kunt u bij De Oranjerie terecht voor een lekker hapje en drankje. Woont u in de buurt, kom dan op de fiets.

De Kastelentocht Doorn wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Utrechtse Heuvelrug en alle andere sponsors en vrijwilligers die het evenement een warm hart toedragen.

Kijk voor meer informatie op www.kastelentochtdoorn.nl.

Vereniging De Stichtse Aanspanning Doorn, www.stichtseaanspanning.nl
Huis Doorn, Langbroekerweg 10, 3941 MT in Doorn, www.huisdoorn.nl
Rover Owners Club Holland, www.roverclub.nl